Ενδοδοντία

Η Ενδοδοντία ασχολείται με τη θεραπεία προβλημάτων του εσωτερικού του δοντιού, του πολφού, που προστατεύεται από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς. Η ενδοδοντική θεραπεία φροντίζει για την παραμονή ενός προβληματικού οδόντος στο στόμα με την πλήρη λειτουργικότητα του ακόμα και αν το ίδιο στερείται ζωτικότητας. Με την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση του απονευρωμένου δοντιού με σφράγισμα ή άλλες ειδικές προσθετικές κατασκευές.
Συχνά είναι αναγκαία η θεραπεία να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες όπως αυτή της περιοδοντολογίας.
Για το λόγο αυτό στην SmileZone έχουμε φροντίσει να παρέχουμε όλων των ειδών θεραπειών, με κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένους οδοντιάτρους, ώστε να σας παρέχουμε κάθε υπηρεσία στο χώρο μας! Στόχος μας είναι κατά την αποχώρησή σας από το χώρο μας να είστε χαμογελαστοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση!
Είναι επώδυνη η διαδικασία;
Η ενδοδοντική θεραπεία δεν είναι επώδυνη.Ωστόσο μεταξύ των επισκέψεων είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες ενοχλήσεις που μπορεί να οφείλονται:
- σε ερεθισμό του χώρου γύρω απ’το δόντι, λόγω των απαιτούμενων χειρισμών κατά τη θεραπεία ή
- σε αναζωπήρωση παλιάς μόλυνσης,που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση
Τα ενοχλήματα μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά τη μάσηση, αίσθημα βάρους ή σπανιότερα πρήξιμο της περιοχής και πόνος. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
- Κάνετε στοματοπλύσεις με ζεστό αλατόνερο ή χαμομήλι
- Αν εμφανιστεί πρήξιμο, βάλτε εξωτερικά στην περιοχή πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα, για 5- 10 λεπτά κάθε 1-2 ώρες.
- Ήπια ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά όπως ιβουπροφένη πχ algofren ή παρακεταμόλη πχ depon
Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μπορείτε να πάρετε κάποιο παυσίπονο αντιφλεγμονώδες πχ niflamol, brufen, voltaren, depon, ponstan. !!! Το αλκοόλ αντενδείκνυται σε συνδυασμό με την λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Οι ενοχλήσεις αυτές είναι μικρής διάρκειας κ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Βουρτσίζετε τα δόντια σας κανονικά.
Μπορείτε να φάτε μετά το πέρας της αναισθησίας.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων κai μετά τη θεραπεία, αποφύγετε τη μάσηση από τη συγκεκριμένη πλευρά για λίγο καιρό.
Το σφράγισμα που τοποθετείται στο δόντι σας είναι προσωρινό. Εάν αντιληφθείτε τη μετακίνηση του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί μας για την αντικατάσταση του.
Τι ποσοστά αποτυχίας έχει η ενδοδοντική θεραπεία και τι συμβαίνει σε περιπτώσεις αποτυχίας;
Η ενδοδοντική θεραπεία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται μεταξύ 85-95%. Τα περιστατικά που αποτυγχάνουν δεν αντιδρούν επώδυνα σε θερμικά (κρύο ή ζεστό) ερεθίσματα,ούτε στο γλυκό. Συνήθως παρατηρείται οίδημα, αίσθημα βάρους, πρόβλημα στη μάσηση ή και στην επαφή με το αντίστοιχο δόντι της άλλης γνάθου.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την εξέλιξη της θεραπείας όπως είναι η αρχική πάθηση για την οποία έγινε η θεραπεία, η αρτιότητα της θεραπείας και της μυϊκής αποκατάστασης που θα ακολουθήσει καθώς και η γενική και στοματική υγεία του ασθενή.
Η πιθανότητα επιτυχίας εξαρτάται κυρίως από τη μορφολογία του δοντιού. Ρίζες πολύ στενές, με έντονες κάμψεις και στροφές δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική επεξεργασία και έμφραξη του εσωτερικού τους. Επίσης ορισμένες φορές ο πολφός εμφανίζει παρακλάδια, τους λεγόμενους “παράπλευρους σωλήνες”, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν.
Εάν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας και το δόντι πονάει ακόμη, διερευνάται επίσης η ύπαρξη κατάγματος, κάτι που είναι συχνό σε θεραπευμένα δόντια χωρίς στεφάνη (θήκη) και ελέγχεται αν υπάρχει πρόωρη επαφή των δοντιών.
Σε περιπτώσεις αποτυχίας, οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν είναι η προσπάθεια επανάληψης της θεραπείας, η χειρουργική ενδοδοντία (συνήθως η ακρορριζεκτομή) ή η εξαγωγή του δοντιού.
Ποιά είναι τα μειονεκτήματα ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού;
Τα κυριότερα μειονεκτήματα είναι η πιθανή αλλαγή χρώματος (δυσχρωμία) και η πιθανότητα κατάγματος, κυρίως λόγω της εκτεταμένης αφαίρεσης οδοντικής ουσίας.
Ο βαθμός δυσχρωμίας εξαρτάται κυρίως από την πάθηση που οδήγησε στην ΕΘ και τη χρονιότητα του προβλήματος, αλλά και από το είδος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της θεραπείας και της αποκατάστασης.Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης με πιο απλό και μη επεμβατικό την εσωτερική λεύκανση του δοντιού. Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί κάποια όψη ή στεφάνη.
Χρειάζεται επανεξέταση σε ένα δόντι στο οποίο έχει γίνει ενδοδοντική θεραπεία και πότε;
Όλα τα περιστατικά έχουν ανάγκη περιοδικής επανεξέτασης η οποία περιλαμβάνει κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο. Οι προτεινόμενοι χρόνοι επανέλεγχου είναι 3,6,12,24,48 μήνες. Οι επανέλεγχοι των 24 και 48 μηνών αποκαλύπτουν συνήθως μικρές διαφορές, κρίνονται όμως απαραίτητες γιατί απαιτούνται 3 με 4 χρόνια για να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα.
Ποιός είναι ο χρόνος ζωής των δοντιών μετά την ενδοδοντική θεραπεία;
Τα δόντια σας μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα σας για πάρα πολλά χρόνια αν τα φροντίζετε συστηματικά. Τα δόντια αυτά εξακολουθούν να απειλούνται από τερηδόνα γι’αυτό χρειάζεται καλή στοματική υγιεινή και επίσκεψη ανά 6μηνο στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο.
Είναι αναγκαία η αποκατάσταση των θεραπευμένων δοντιών και πότε πρέπει να γίνει;
Η αποκατάσταση της μύλης του δοντιού, πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες, ανεξάρτητα απο το αν υπάρχει ελαφρύς πόνος ή ευαισθησία στην περιοχή, προκειμένου να περιορισθεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης λόγω μικροδιείσδυσης της προσωρινής έμφραξης, να μην υπάρχει κίνδυνος κατάγματος και για να μην παρουσιαστούν αισθητικά προβλήματα.
Η τελική αποκατάσταση εξαρτάται από το βαθμό καταστροφής του δοντιού και από άλλους παράγοντες και μπορεί να είναι ενα απλό σφράγισμα, μια ολική θήκη πορσελάνης ή ένα επένθετο σύνθετης ρητίνης.
Οι υπηρεσίες μας
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε?